Çocuklar ve Yüzme

Yaz sıcaklarının başlaması, okulların kapanmasıyla birlikte herkes yavaş yavaş tatil hayalleri kurmaya başlıyor. Yaz tatili denince de akla yüzme geliyor. Çocukların yüzmesiyle ilgili merak edilen bazı konulardan, bu yazıda bahsedeceğiz.

Yüzme 5-6 yaş çocuğun yüzme dersi alması için uygundur. Bundan önce, büyüklerin gözetiminde suda oynayıp ilk alıştırmaları yapabilir.

Çocuğun yemekten sonra yüzmesine izin verebilirmiyim ? Evet, eğer çok tıka basa yemediyse, ki çocuklar sıcak yaz günlerinde pek de öyle çok yemezler, yüzmesinde sakınca yoktur.

Klorlu havuzların ne gibi riskleri vardır ? Elbette yüzmek için, havuz veya deniz, temiz bir suyu tercih etmeliyiz. Havuzların hiyjeni klorlanmayla sağlanmaktadır. Ancak, bu klor hassas bazı kişilerde

gözlerde alerjiye neden olmaktadır. Astımı, hassas hava yolları olan çocuklarda da solunum sıkıntısı yaratabilmektedir. Bu etki, özellikle havalndırması yetersiz olan kapalı havuzlarda daha da artmaktadır. Klorlanması yetersiz havuzların ne gibi riskleri vardır? Eğer; hasta – örneğin ishalli – biri yoluyla havuza mikrop bulaştırırsa, suya giren diğerleri de hastalabilirler.

Yüzme, sağlığımıza faydalı olan bir spor dalıdır. Vücut kaslarını çalıştırır ve vücuttaki yağların erimesine yardımcı olur. Yüzme insanın sağlıklı ve zinde olmasını sağlar. Zayıf ve kalp hastası olan kişiler bu sporu yaparlarken kendilerini yormamaya dikkat etmelidirler. Yüzmeye başlama yaşı 6-7 yaşları arasındadır. Bu yaşlardaki çocuklar, hareketleri yumuşak ve iyi bir ritim içinde yapabildiklerinden lüzumsuz

enerji sarfını önlerler. Çocuğun kasları ve iç organları buna göre gelişir ve suyun kesafeti ile uyum sağlayarak balık gibi kaygan olurlar. Yüzme sporunda bütün bu imkanların yanında beslenme işi de mühim bir yer tutar. İyi besin almayan yüzücüler, yüzmede başarılı olamazlar.